Ωτοστόπ!

Φέτος το τι παιχνίδια δημιουργικής έκφρασης, αυτοσχεδιασμού, χαρακτήρων τους έφερα μέσα στο θεατρικό μας εργαστήρι, κανένα δεν κατάφερε να ξεπεράσει το αγαπημένο τους, το Ωτοστόπ!

Ζητούσαν να το παίξουμε σε κάθε μάθημα!

Πως παίζεται:

1. Τοποθετήστε τέσσερις καρέκλες στη σκηνή για να αναπαραστήσουν τα καθίσματα ενός αυτοκινήτου.

2. Τρεις μαθητές παίρνουν θέση σε αυτές και δημιουργούν έναν μικρό αυτοσχεδιασμό συζητώντας που θέλουν να πάνε.

3. Ένας μαθητής αναλαμβάνει τον ρόλο εκείνου/ης που θα κάνει ωτοστόπ. (δες παρακάτω μια ενδεικτική λίστα με διάφορους χαρακτήρες για ευφάνταστες διαδρομές με το αυτοκίνητο!) Σημαντικό είναι ο ρόλος αυτός να παίζεται με κάποια υπερβολή.

4. Οι μαθητές στο αυτοκίνητο αποφασίζουν να τον πάρουν μαζί τους.

5. Αυτός που κάνει το ωτοστόπ κάθεται στο κάθισμα του συνοδηγού. Το αυτοκίνητο ξεκινάει. Εδώ ο οδηγός μπορεί να έχει μια «δημιουργική» οδήγηση, όπως το να φρενάρει απότομα, να στρίβει διαδοχικά αριστερά-δεξιά, να πατάει γκάζι κλπ. Όλα αυτά χρειάζεται να τα κάνει ξεκάθαρα και χωρίς βιασύνη, ώστε να μπορούν να τον ακολουθούν και υπόλοιποι συνεπιβάτες.

6. Με ένα παλαμάκι του παιδαγωγού όλοι οι επιβάτες του αυτοκινήτου παίρνουν τα χαρακτηριστικά εκείνου/ης που έκανε ωτοστόπ (μη φοβηθούν να είναι υπερβολικοί). Με δύο παλαμάκια όλοι επιστρέφουν στους ρόλους τους.

7. Ιδανικά η διάρκεια του αυτοσχεδιασμού δε θα πρέπει να ξεπερνάει τα 5 λεπτά.

8. Μόλις αισθανθείτε πως η ιστορία χρειάζεται να ολοκληρωθεί, δώστε ένα σήμα (κάτι που θα έχετε ορίσει με τους μαθητές σας από την αρχή) ώστε να βρουν το ιδανικό φινάλε.

9. Η ιστορία συνεχίζεται με άλλη ομάδα και άλλον υποψήφιο επιβάτη που θα κάνει ωτοστόπ!


DOWNLOAD PDF

Note

Τετράδιο δράματος:

Γράψε από έναν μέχρι τρεις χαρακτήρες που έχεις γνωρίσει προσωπικά κι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Περιέγραψε τους με λεπτομέρειες. Συζητήστε στην ομάδα γι’ αυτούς.

(Περιμένω τους χαρακτήρες σου στο kara-effie@hotmail.com ώστε να παρουσιαστούν σε επόμενο αφιέρωμα)

Οι φωτογραφίες είναι από το θεατρικό εργαστήρι για εφήβους (12-16 ετών), Θεατροτέχνες teens, του συλλόγου της Εθνικής Εστίας, Τερψιχόρης 5, Ίλιον, 2114154500.

Πηγή άσκησης:
Teaching Drama: The Essential Handbook-Denver Casado

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την μεγιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τα Cookies και την Πολιτική Απορρήτου εδώ.