Θεατρικό Παιχνίδι

Μια ιστορία για να χαμογελάς! …για μικρούς και για μεγάλους.

Το γέλιο φέρνει ευτυχία ή πως η ευτυχία φέρνει χαμόγελα.

Έλα μαζί μου σε ένα υπέροχο ταξίδι και σου υπόσχομαι πως θα γελάσουμε πολύ!

Φύγαμε!

Έφη Καραγιάννη – Ηθοποιός / Θεατροπαιδαγωγός

kara-effie@hotmail.com

album-art

Μια ιστορία για να χαμογελάς!

Οι άνω δραστηριότητες είναι εμπνευσμένες από την σειρά βιβλίων «Μικροί Κύριοι-Μικρές Κυρίες» των Roger&Adam Hargreaves. (Η Κυρία Γελαστούλα και το παντοτινό χαμόγελο). Η μουσική που ακούγεται στην ηχογράφηση είναι του Εnnio Moricone "Once upon a time in America-Soundtrack-Deborah’s Theme".

Πρώτη άσκηση. Προθέρμανση.

Ας ξεκινήσουμε με ένα μικρό ζέσταμα. Σήκω! Πήγαινε στον καθρέφτη και χαμογέλασε όσο πιο πολύ μπορείς. Σε περιμένω να γυρίσεις πίσω…

Χαμογέλασες; Ωραία.

Ξαναπήγαινε στον καθρέφτη. Τώρα, κάνε ένα κατσούφικο πρόσωπο. Σφίξε τα μάτια σου! Σφίξε τα χείλη σου! Σφίξε όλο σου το πρόσωπο! Πόσο κουραστικό να είσαι κατσούφης ε; Για δοκίμασε εναλλάξ. Μία να χαμογελάσεις, μία να κατσουφιάσεις. Πέντε χαμόγελα για πέντε κατσουφιασμένα πρόσωπα, εναλλάξ. Τι ωραία γυμναστική για το πρόσωπο! Έλα πάλι πίσω μαζί μου.

Δεύτερη άσκηση. Ακόμα περισσότερα χαμόγελα!

Κάθε πρωί που θα ξυπνάς αφιέρωσε στον εαυτό σου ένα χαμόγελο και πες φωναχτά μια γλυκιά «Καλημέρα», στην όμορφη μέρα που μόλις ξεκίνησε. Κάθε μέρα όμως, ε; Ακόμα κι όταν έχει συννεφιά. Πως νομίζεις πως ξεκινούν και πολλαπλασιάζονται τα χαμόγελα; Για αρχή, με μια χαμογελαστή «Καλημέρα»!

Τρίτη άσκηση. Η λίστα των κατσουφιασμένων.

Ας φτιάξουμε μια λίστα από τρία πράγματα που μας κάνουν να κατσουφιάζουμε και πάμε να δούμε, πως μπορούμε μαζί, να την γεμίσουμε με πολλά χαμόγελα.

1. «Δεν μου αρέσει να περιμένω για να βγούμε βόλτα. Είμαι ανυπόμονος!»

Ωραίες οι βόλτες. Ακόμα πιο ωραία η προετοιμασία για να πάμε μια βόλτα. Όλα στην ώρα τους όμως. Μέχρι να πας την βόλτα σου για διάβασε εκείνο το βιβλίο, που το έχεις αφήσει τόσο καιρό στη μέση. Άκουσε το αγαπημένο σου τραγούδι. Προσπάθησε να το μάθεις απέξω. Χόρεψε την αγαπημένη σου μουσική. Βοήθησε τους γονείς σου με τις δουλειές του σπιτιού. Τώρα ετοιμάσου σιγά σιγά για εκείνη την βόλτα. Ντύσου όμορφα. Χτένισε τα μαλλιά σου. Δες πως πέρασε η ώρα και πόσα χαμόγελα κέρδισες μέχρι να φτάσεις ως εδώ. Έτοιμος; Έφυγες για την βόλτα σου. Ε! Το χαμόγελό σου ξέχασες να φορέσεις!

2. «Δεν μου αρέσει να χάνω στα παιχνίδια»

Που σημαίνει πως σου αρέσει να χάνουν συνέχεια οι άλλοι. Κι εσύ, τι κερδίζεις ουσιαστικά με αυτό; Σίγουρα λιγότερους φίλους. Άρα, χάνεις ακόμα περισσότερα χαμόγελα. Αυτός που κερδίζει σημαίνει πως προσπάθησε πολύ και το άξιζε. Το χαμόγελό σου είναι η καλύτερη επιβράβευση για την νίκη του.

3. «Δεν μου αρέσει να είμαι άρρωστος»

Εσένα μπορεί να μην σου αρέσει, αλλά είναι μια κατάσταση που μερικές φορές δεν μπορείς να την αποφύγεις. Η λέξη υπομονή είναι το καλύτερο φάρμακο. Σκέψου πως το σώμα σου προσπαθεί να αποτοξινωθεί από τα μικρόβια και να βρει πάλι τις ισορροπίες του. Το παιχνίδι μαζί με άλλους ή έξω από το σπίτι, μπορεί να περιμένει για λίγες μέρες. Είναι μια ευκαιρία για εσένα να ξεκουραστείς ουσιαστικά και να αφήσεις τους άλλους να σε περιποιηθούν και να σε φροντίσουν. Ο πιο απλός και εύκολος τρόπος για να τους ευχαριστήσεις είναι το χαμόγελό σου!

Γράψε κι εσύ τρία πράγματα που σε κάνουνε κατσούφη και σκέψου πως τα ίδια πράγματα μπορούν να σε κάνουν να χαμογελάσεις.

Τέταρτη άσκηση. Zωγραφική.

Ζωγράφισε ένα πολύχρωμο σπίτι. Βάλε όσα περισσότερα χρώματα μπορείς. Σκέψου…κάθε φορά που κοιτάς κάτι πολύχρωμο σε κάνει χαρούμενο, σωστά; Ένα ουράνιο τόξο, μια πολύχρωμη μπάλα, ένα χρωματιστό γλειφιτζούρι και η λίστα δεν έχει τέλος. Ζωγράφισε λοιπόν!

Να θυμάσαι… Το χαμόγελο είναι επιλογή! Μην είσαι κατσούφης.