LOSTIN A BOOK

"Το θέατρο για παιδιά και ενήλικες"

 

H Lostinathens «χάνεται» στις σελίδες του βιβλίου «Το θέατρο για παιδιά και ενήλικες» του Θανάση Ν. Καραγιάννη που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Κ. & Μ. Σταμούλη.

Ξεχωρίσαμε…

Από την ενότητα «Δοκίμια, άρθρα και εισηγήσεις σε συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες»:

1. Ο δραματουργός Χάρης Σακελλαρίου και το έργο του για νήπια, παιδιά και εφήβους

2. Ο δραματοποιημένος Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Θεματολογία και Ιδεολογία στα δραματοποιήμενα διηγήματά του, με βάση τα κοινωνικά στοιχεία του έργου του

Απρίλιος 2020: Μπέρτολτ Μπρεχτ με μολύβι και κάρβουνο, δια χειρός Θαν. Ν. Καραγιάννη

3. Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ και το «διδακτικό-διαλεκτικό» έργο του κατάλληλο για παιδιά και εφήβους

4. Ο Θανάσης Διάκος και η μάχη της Αλαμάνας στο Σχολικό μας Θέατρο

5. Δραματοποιήσεις παραμυθιών στο Σχολικό Θέατρο της περιόδου 1950-1966

6. Αιμίλιος Κομβόπουλος Ρωμιός Ερασιτέχνης, Ηθοποιός και Σκηνοθέτης

7. Η αστική προπαγάνδα στο Σχολικό Θέατρο της περιόδου 1941-1949

Την ενότητα «Βιβλιοπαρουσιάσεις»

Με 34 κείμενα βιβλιοπαρουσιάσεων αυτοτελών εκδόσεων σημαντικών μελετητών και ηθοποιών.

16.5.2016, «Βασίλης Ρώτας και Θέατρο Σκιών. Αναφορές – Επισημάνσεις – Προσεγγίσεις». Διάλεξη του Θανάση Καραγιάννη και ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ στην ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ. Απ’ τ’ αριστερά: Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτση, Βασίλης Κολοβός, Τάκης Βαμβακίδης, Έφη Καραγιάννη, Θανάσης Ν. Καραγιάννης.

Από την ενότητα «Συνεντεύξεις»

Το Αφιέρωμα «Το Σύγχρονο Ελεύθερο -Επαγγελματικό Θέατρο για παιδιά στην Ελλάδα»

14 δημιουργοί (δραματουργοί και σκηνοθέτες) εκφράζουν τις απόψεις τους, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους.

Την ενότητα «Διάφορα».

Mε 14 κείμενα, ξεχωρίζοντας εκείνα που φέρνουν στην επιφάνεια άγνωστο υλικό για το ρωμαίικο ερασιτεχνικό και σχολικό θέατρο στην Κωνσταντινούπολη του 20ού αιώνα τη μεταπολεμική περίοδο.

Από τον πρόλογο του βιβλίου:

« Το κύριο αντικείμενο της μελέτης του, το παιδικό θέατρο ή καλύτερα το θεατρικό έργο για παιδιά είναι ένα τεράστιο και εν πολλοίς ανεξερεύνητο αντικείμενο στο οποίο ο Θανάσης Καραγιάννης έχει αφιερώσει ένα σημαντικό μέρος του ερευνητικού και συγγραφικού του βίου, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη γνώση και στην εμβάθυνση του αντικειμένου με τις ενδελεχείς και εμπεριστατωμένες μελέτες του που εντυπωσιάζουν με το θησαυρό των νέων πληροφοριών που φέρνουν στην επιφάνεια…»

Χρυσόθεμις Σταματοπούλου-Βασιλάκου (Ομ. Καθηγήτρια Εθνικού και Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών)

Με τα λόγια του συγγραφέα:

«Άλλο ένα βιβλίο μου, όμως κάπως διαφορετικό… Πρόκειται για μια έκδοση που έχει την επιστημονική της αξία και σημασία, αλλά για εμένα έχει και συναισθηματική βαρύτητα, καθώς αναπολώ τις ατέλειωτες ώρες έρευνας, μελέτης και ενασχόλησης με το συγκεκριμένο αντικείμενο, τις δυσκολίες, τις μετακινήσεις, τις αγωνίες και τα ξενύχτια, καθώς και τα οικονομικά βάρη που συνεπάγεται κάθε είδους έρευνα, ιδίως όταν αυτή είναι ερασιτεχνική και διεξάγεται χωρίς οικονομικούς πόρους από διεθνή, κρατικά ή ιδιωτικά ταμεία…»

Επικοινωνία με τον συγγραφέα: thkaragia@gmail.com

Ένα βιβλίο χρήσιμο σε εκπαιδευτικούς, θεατρολόγους, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, φοιτητές Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών και Παιδαγωγικών Τμημάτων των πανεπιστημίων μας, υποψήφιους φοιτητές μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος, Σπουδαστές Ανωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης, θεατρόφιλους και φιλομαθείς.

Photo's by Έφη Καραγιάννη


O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την μεγιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τα Cookies και την Πολιτική Απορρήτου εδώ.