Θεατρικό Παιχνίδι

Ιστορίες για να…ονειρεύεσαι!

Με τους μαθητές μου από τα θεατρικά εργαστήρια δουλέψαμε και σκεφτήκαμε πάνω σε δύο υπέροχες ιστορίες του Τζάνι Ροντάρι (από το βιβλίο του «Παραμύθια από το τηλέφωνο») τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Το αποτέλεσμα που προέκυψε ήταν πραγματικά «επαναστατικό» κι έτσι μου γεννήθηκε η ανάγκη και η επιθυμία να το μοιραστώ μαζί σας.

Δώστε κλώτσο να γυρίσει…η ιστορία να αρχίσει…

Έφη Καραγιάννη – Ηθοποιός / Θεατροπαιδαγωγός

kara-effie@hotmail.com

Ο πλανήτης της αλήθειας


Αυτή την ιστορία την εμπνεύστηκα από ένα βιβλίο ιστορίας που χρησιμοποιείται στον πλανήτη Μουν και μιλάει για έναν μεγάλο επιστήμονα που τον έλεγαν Μπρουν (προσοχή, εκεί πάνω όλες οι λέξεις τελειώνουν σε «ουν»: για παράδειγμα δεν λέμε φεγγάρι, αλλά «φεγγαρούν», δε λέμε σοκολάτα, λέμε «σοκολατούν» και πάει λέγοντας. Προσέξτε:

O Mπρουν, ο εφευρέτης, έζησε δύο χιλιάδες χρόνια και σήμερα φυλάσσεται σ’ ένα ψυγείο, για να ξαναρχίσει να ζει. Από τα γεννοφάσκια του σκαρφίστηκε ένα μηχάνημα για να φτιάχνει ουράνια τόξα, που λειτουργούσε με νερό και σαπούνι, αλλά, αντί για απλές φυσαλίδες, έβγαζε ουράνια τόξα σε όλα τα μεγέθη, που μπορούσαν να τεντωθούν από τη μία άκρη του ουρανού ίσαμε την άλλη, και εξυπηρετούσαν σε πολλές περιστάσεις, ακόμα και για ν’ απλώνεις την μπουγάδα σου να στεγνώσει. Στο νηπιαγωγείο, παίζοντας με δύο μπαστουνάκια, σκαρφίστηκε ένα τρυπάνι για να κάνει τρύπες στο νερό. Η εφεύρεση εκτιμήθηκε πολύ από τους ψαράδες, που τη χρησιμοποιούσαν για να περνούν την ώρα τους, όταν το ψάρι δεν τσιμπούσε.

Στην πρώτη δημοτικού σκάρωσε μία μηχανή για να γαργαλάει τα αχλάδια, μία κατσαρόλα για να τηγανίζει πάγο, μία ζυγαριά για να ζυγίζει σύννεφα, ένα τηλέφωνο για να μιλάει με τις πέτρες, το μουσικό σφυρί, που, ενώ κάρφωνε τα καρφιά, σφύριζε κιόλας, αφού ήταν σφυρί, και πολλά άλλα.

Θα πήγαινε πολύ να θυμηθούμε όλες τις εφευρέσεις του. Θα αναφέρω ακόμα μία, την πιο διάσημη, δηλαδή το μηχάνημα για να λες ψέματα, που λειτουργούσε με κέρματα. Με κάθε κέρμα μπορούσε ν’ ακούσει κανείς δεκατέσσερις χιλιάδες ψέματα. Το μηχάνημα περιείχε όλα τα ψέματα του κόσμου: αυτά που είχαν ειπωθεί, αυτά που ο κόσμος σκεφτόταν εκείνη την στιγμή κι όλα τα άλλα που θα μπορούσαν να έχουν επινοηθεί στη συνέχεια. Όταν το μηχάνημα εκφώνησε όλα τα ψέματα που μπορούσαν να υπάρχουν, ο κόσμος αναγκάστηκε πια να λέει την αλήθεια. Γι’ αυτό ο πλανήτης Μουν λέγεται και «πλανήτης της αλήθειας».

Δραστηριότητες:

-Προσπάθησε να διαβάσεις όλο το κείμενο όπως στον πλανήτη Μουν, βάζοντας σε όλες τις λέξεις την κατάληξη –ουν.

-Σκέψου κι εσύ τις δικές σου φανταστικές εφευρέσεις.

Για να δούμε κάποιες από αυτές που σκέφτηκαν οι μικροί μου φίλοι…

«Το μουσικό τηλέφωνο όπου δεν μιλάς αλλά μόνο τραγουδάς. Πες ότι θες με ένα τραγούδι!»
- Μαρία 5χρ.

«Το μαγικό κραγιόν που το φοράς και με ένα φιλί μπορείς να ζωντανεύεις ένα άψυχο αντικείμενο»
- Μαρίλια 5χρ.

«Ένα αεροδυναμικό τραμπολίνο που θα μπορεί να σε ταξιδέψει μέχρι το φεγγάρι»
- Σμαράγδα 13 χρ.

«Ένα μηχάνημα που ελέγχει τα καιρικά φαινόμενα και τις εποχές του χρόνου»
- Ισμήνη 10χρ.

«Ένα ρολόι χειρός που σε ταξιδεύει μπρος πίσω στον χρόνο»
- Κατερίνα 12χρ.

«Ο βιονικός σκούφος που σε κάνει αόρατο»
- Μελύ 11χρ.

«Ένα αεροπλάνο μίμος που μεταμορφώνεται σε ότι όχημα θέλεις»
-Νίκος 8 χρ.

«Ένα τρυφερό κρεββάτι που σε παίρνει αγκαλιά»
- Κωστής 8χρ.

«Οι έξυπνες σαπουνόφουσκες που παίρνουν σχήματα αριθμών, γραμμάτων και σχημάτων και θα μπορούσαμε να τις χρησιμοποιήσουμε στο σχολείο για εκμάθηση»
- Αγάπη 8 χρ.

«Το πολύγλωσσο ρομπότ που θα μιλούσε την γλώσσα των ζώων κι έτσι θα μπορούσαμε να καταλάβουμε τι θέλουν να μας πουν»
- Βασιλική 4χρ.

«Ένα μηχάνημα που θα ζωντάνευε όλους τους ήρωες των παραμυθιών που αγαπάμε»
- ‘Ελλη 6χρ.

«Ένα μηχάνημα που θα φτιάχνει δόντια. Χάνεις ένα δόντι; Βάζεις το μηχάνημα στο σημείο που έχασες το δόντι σου κι εκείνο σου τοποθετεί ένα καινούργιο»
- Στέφανος 9χρ.


Ο Πλανήτης της Αλήθειας

To κυλιόμενο πεζοδρόμιο


Στον πλανήτη Μπεχ έχουν εφεύρει το κυλιόμενο πεζοδρόμιο, που γυρίζει γύρω από την πόλη. Σαν κυλιόμενη σκάλα, με δυο λόγια, μόνο που δεν είναι σκάλα, αλλά πεζοδρόμιο και κινείται με χαμηλή ταχύτητα, για να δίνει στον κόσμο το χρόνο να κοιτάζει τις βιτρίνες και να μη χάνουν την ισορροπία τους όσοι πρέπει ν’ ανεβούν και να κατεβούν. Πάνω στο πεζοδρόμιο υπάρχουν και παγκάκια, για όσους θέλουν να ταξιδεύουν καθιστοί, ειδικά γέροι και κυρίες με καλάθια για ψώνια.

Οι γέροι, όταν πια κουραστούν να κάθονται στους δημόσιους κήπους και να κοιτάζουν συνεχώς το ίδιο δέντρο, πηγαίνουν για μια κρουαζιέρα πάνω στα πεζοδρόμια. Είναι άνετοι κι ευχαριστημένοι. Άλλος διαβάζει εφημερίδα, άλλος καπνίζει πούρο, κι όλοι ξεκουράζονται.

Χάρη στην εφεύρεση αυτού του είδους πεζοδρομίων καταργήθηκαν τα τραμ, τα τρόλεϊ και τα αυτοκίνητα. Ο δρόμος υπάρχει ακόμη, αλλά είναι άδειος και χρησιμεύει στα παιδιά για να παίζουν μπάλα. Αν ένας αστυφύλακας κάνει πως τους παίρνει την μπάλα τρώει πρόστιμο.

-Ποιες είναι οι δικές σου προτάσεις για να γίνει κι ο δικός μας πλανήτης πιο όμορφος;

Ο λόγος στα παιδιά…

«Να ντύνουμε τα σπίτια με ρούχα ανάλογα με τις τάσεις της μόδας»
- Μαρία 5χρ.

«Να σκορπίσουμε στους δρόμους χρυσόσκονη και να στολίζουμε τα δέντρα ανάλογα με τις εποχές»
- Μαρίλια 5χρ.

«Να φυτέψουμε ακόμα περισσότερα δέντρα ώστε να έχουν φωλιές όλα τα πουλιά για να μην γεμίζουν τις πλατείες, τα μπαλκόνια και τα καλώδια της ΔΕΗ»
- Σοφία 10χρ.

«Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα αερόστατα ως σπίτια για να ζήσουμε»
- Φρόσω 9χρ.

«Να βάλουμε ρόδες στα σχολεία για να αλλάζουν περιοχές κι έτσι οι μαθητές να ταξιδεύουν μέσα στην πόλη τους και να την γνωρίζουν καλύτερα»
- Δήμητρα 5χρ.

«Τα όπλα των ανθρώπων αντί για σφαίρες να ρίχνουν αστέρια που θα σε αγκαλιάζουν και θα σε ακινητοποιούν»
- Αγάπη 8χρ.

«Τα αυτοκίνητα να κινούνται με καύσιμο το θαλασσινό νερό»
- Νίκος 8χρ.

«Ένα ιπτάμενο δάσος για ακόμα πιο φανταστικές βόλτες μέσα στη φύση»
- Κατερίνα 12χρ.

Μία άλλη σκέψη που μοιράστηκα με τα παιδιά ήταν για τα λάθη που κάνουν οι μεγάλοι και με ποιες «τιμωρίες» / πρόστιμα θα μπορούσαν να σταματήσουν να τα κάνουν. Σκέψου κι εσύ και ρίξε μια ματιά στις παρακάτω απαντήσεις:

«Ένα λάθος που κάνουν οι μεγάλοι είναι ότι σε αναγκάζουν να κάνεις κάτι χωρίς να σου εξηγήσουν τους λόγους, τις αιτίες ή το όφελος γιατί να το κάνεις. Στο επιβάλλουν απλώς και μόνο επειδή έχουν εξουσία πάνω σου. Μια «τιμωρία» λοιπόν που θα τους έβαζα είναι να κρατήσουν ημερολόγιο όπου θα καταγράφουν κάθε μέρα για έναν ολόκληρο χρόνο με λεπτομέρειες όσα λένε κι όσα κάνουν»

- Κατερίνα 12χρ.

«Οι μεγάλοι πολλές φορές ανησυχούν υπερβολικά. Για παράδειγμα ακόμα κι όταν θες να παίξεις κρυφτό με τους φίλους σου, σε μια μεγάλη αυλή πλημμυρισμένη από ήλιο και ζέστη, εκείνοι ανησυχούν πως εσύ θα κρυώσεις και σε ντύνουν σαν κρεμμύδι, που όσο να πεις δυσκολεύει το παιχνίδι σου. Μια λύση θα ήταν να δημιουργηθεί ένα φροντιστήριο γονέων, όπου παιδιά και μεγάλοι θα μαθαίνουν να είναι υπεύθυνοι για τον εαυτό τους χωρίς υπερβολές»

- Ηλέκτρα 10χρ.

«Ένα λάθος που κάνουν οι μεγάλοι είναι ότι πολλές φορές θεωρούν πως είσαι μικρότερος από την ηλικία σου και όχι αρκετά υπεύθυνος για να κάνεις αυτό που θες. Δεν σου επιτρέπουν να κάνεις πράγματα τα οποία παλαιότερα στα επέτρεπαν με την δικαιολογία πως όταν μεγαλώσουμε θα κατανοήσουμε τους φόβους ενός γονέα. Επιπλέον οι μεγάλοι κάνουν σύγκριση των δικών του προσωπικοτήτων με τις δικές μας. Ξεχνούν πως και οι ίδιοι ήταν κάποτε παιδιά. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, ζει διαφορετικές καταστάσεις, αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον κόσμο και ζει σε διαφορετική εποχή. Θα ήθελα να υπήρχε μια χρονομηχανή με την οποία θα μπορούσαν να ταξιδέψουν στο μέλλον για να δουν τις συνέπειες των πράξεων τους αλλά και στο παρελθόν για να ρίξουν μια ματιά στα λάθη που έκαναν οι δικοί τους γονείς»

Μελύ 11χρ.

«Με ενοχλεί που οι μεγάλοι καπνίζουν. Θα πρέπει εμείς τα παιδιά να παίρνουμε τηλέφωνο στις εταιρείες που πουλάνε τσιγάρα και να τους κάνουμε παράπονα πως δεν θέλουμε άλλο να κάνουν κακό στους ανθρώπους που αγαπάμε»

- Κωστής 8χρ.

«Στενοχωριέμαι όταν ένας μεγάλος ξεχνάει αυτά που έχει υποσχεθεί πως θα κάνει. Θα έπρεπε να τους ξεχνάμε κι εμείς για δύο μέρες για να δουν πως είναι αυτό το συναίσθημα»

- Έλλη 6χρ.

«Στους μεγάλους που φανερώνουν τα μυστικά των παιδιών να τους βάζουμε να καθαρίζουν το δωμάτιό τους σχολαστικά για τρεις μέρες»

- Μαρία 5χρ.

«Όσοι μεγάλοι χτυπούν τα παιδιά να τους δένουμε σε μια καρέκλα για 8 μήνες χωρίς να τους επιτρέπουμε να μιλάνε»

- Μαρίλια 5χρ.

«Όσοι μεγάλοι διαμαρτύρονται συχνά πως τα παιδιά κάνουν φασαρία να τους κατάσχεται το αγαπημένο τους αντικείμενο για μία μέρα. Να προσέλθουν άμεσα όλοι οι μεγάλοι στο δημαρχείο για να δηλώσουν το αγαπημένο τους αντικείμενο»

- Σοφία 10χρ.

«Ένα λάθος που κάνουν οι μεγάλοι είναι πως δεν ακούν με προσοχή τα παιδιά όταν τους μιλάνε. Θα έπρεπε να τους απαγορεύσουμε να βλέπουν τους φίλους τους μέχρι να ικανοποιήσουν ένα από τα αιτήματα μας, ύστερα από συζήτηση με επιχειρήματα φυσικά»

- Ισμήνη 10χρ.

«Οι μεγάλοι που μπλέκουν σε φασαρίες και καβγάδες θα γαργαλιούνται μέχρι να ζητήσουν μια ειλικρινή συγνώμη»

- Νίκος 8χρ.


Το Κυλιόμενο Πεζοδρόμιο

Γράψε κι εσύ μια ιστορία για τον δικό σου πλανήτη

Η μουσική στα ηχητικά είναι από Takashi Kokubo: Oasis Of The Wind II, A Story Of Forest And Water