Η Lostinathens συναντάει την Ανθούλα Κουτούπη


Ο θρίαμβος της σταθερής απώλειας (1978)


Δεν θα ’μαστε ποτέ
Αυτό που είμαστε στιγμιαία
Αλλ’ είναι θρίαμβος
Αυτή η σταθερή απώλεια.

Σώζεται μόνο
Η σιωπή του φύλλου
Σκουραίνει το σώμα
Μαζί με τη μέρα
Ως της νύχτας την απρόσμενη
Λάμψη του μαύρου.

Θραύσματα ζωής
Αντικαταστούν τα χρώματα
Στις μικρές απεικονίσεις
Του ονείρου,
Αμυχές
Τις σκιές φωτός
Στο προσωρινό δέρμα.

Τυφλή στο τόσο μαύρο
Ζήταγα θεό
Και μου ’διναν ένα μονάχα
Δάχτυλο για να τριφτώ•
Θριαμβεύω τώρα
Στα πιο κρυφά μέρη
Που συλλαμβάνεται
Η ιδέα: εδώ
Μαθαίνω επιτέλους
Πως θα φύγω πρώτη.


Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ

Meridian Syndrome


Η ανάγκη του ανθρώπου να κυριαρχήσει στην ύλη και να αποδείξει την ύπαρξή του στο χωροχρόνο ,καθώς και η αγωνία του να μη χαθεί στην προσπάθεια αυτή, τον οδήγησαν στην δημιουργία των Μεσημβρινών- νοητών ημικύκλιων, τα οποία ενώνουν τους δύο πόλους της Γης, ενώ όλα τα σημεία καθενός από αυτούς έχουν κοινή μεσημβρία ,δηλαδή μοιράζονται κοινή ζώνη ώρας. Σε μία παράδοξη αντιστοιχία, οι Μεσημβρινοί του ανθρώπινου σώματος απασχόλησαν ήδη από την αρχαιότητα την Ιατρική -από τον Ιπποκράτη ως την Κινεζική παράδοση- στην προσπάθεια χαρτογράφησης των ενεργειακών μονοπατιών που διατρέχουν το σώμα και δεν μπορούν να ερμηνευτούν με όρους ύλης και μόνο, όμως δεν υφίστανται έξω από αυτήν.

Το Meridian Syndrome είναι μια κατάσταση ακραίας ενσυναίσθησης,κατά την οποία το άτομο βιώνει σωματική και ακούσια σύνδεση με ένα εξωτερικό ερέθισμα, χωρίς να έχει σωματική επαφή μαζί του. Όμοια με το φυσικό φαινόμενο του συντονισμού, το άτομο νιώθει απόλυτα εναρμονισμένο με την συχνότητα του ερεθίσματος στο οποίο έχει συντονιστεί, συχνά σε βαθμό προσωρινής απώλειας συνείδησης ή ελέγχου του σώματός του.

Η Φωτογραφία έρχεται για μένα όμοια να πιστοποιήσει την ύπαρξη του σώματος στον φυσικό κόσμο, μέσα από την δημιουργία σχέσης τέτοιας με το φωτογραφιζόμενο, που χαράζει άλλους Μεσημβρινούς. Στο Meridian Syndrome απεικονίζονται οι δικοί μου Μεσημβρινοί, που με συνδέουν οργανικά με το θέμα μου κατά τη μοναδική εκείνη στιγμή που ανοιγόκλεισε ο φωτοφράκτης. Βαθιά ευγνώμων για τον συντονισμό μου με τα πλάσματα που φιλοξενούνται στον κόσμο του.

*Meridian: μεσημεριανός, μεσημβρινός, μεσουράνιος

Οι φωτογραφίες του βίντεο είναι μέρος του ευρύτερου ατομικού πρότζεκτ της Ανθούλας Κουτούπη Meridian Syndrome, που επιμελείται ο Λουκάς Βασιλικός.

O oμφαλός (Umbilicus) είναι η πρώτη ουλή του ανθρώπου, το πρώτο του σημάδι σε χρόνο ταυτόσημο με τη γέννηση του, απόδειξη μύησης στον υλικό κόσμο. Απομεινάρι της σύνδεσης με το σημαντικό. Άλλο, τον γεννήτορα, αποτελεί σιωπηλή υπενθύμιση της προσωπικής προέλευσης. Η ομφαλοσκόπηση, η συνειδητότητα του ομφαλού και η ενασχόληση του ατόμου με αυτόν σε σημείο έκστασης, μπορεί να ερμηνεύεται σήμερα μεταφορικά ως ναρκισσισμός, έχει όμως ανέκαθεν υιοθετηθεί από θρησκείες και ιδεολογίες σε όλο τον κόσμο, ως τεχνική ενδυνάμωσης της πνευματικότητας και ένωσης με το θείο.

Η σειρά των φωτογραφιών όπως εμφανίζονται στο βίντεο ενέχει για εμένα τα στοιχεία εκείνα που σαν ομφάλιος λώρος με ενώνουν με τον Άνθρωπο και τον Κόσμο και στέκονται αφορμή για να καθρεφτίσω στο θέμα μου τις δικές μου γενέθλιες ουλές, ψάχνοντας τον πυρήνα μου.

Ανθούλα Κουτουπή.

Βιογραφικό σημείωμα

Η Ανθούλα γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα. Είναι καθηγήτρια Αγγλικών, απόφοιτος ΕΚΠΑ και Ειδική Παιδαγωγός, MEd με ερευνητικό έργο στη χρήση του Κινηματογράφου στην Εκπαίδευση. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και ασχολείται με το χορό, το θέατρο και τη φωτογραφία. Πιστεύει στο πάντρεμα των τεχνών και στην αλληλεξάρτησή τους.

Η σχέση της με τη Φωτογραφία ξεκίνησε το 2001 (Ν.Ε.Λ.Ε.) με τον Νίκο Ανδρικόπουλο και τον Νίκο Δημολίτσα. Συμμετέχει στα σεμινάρια του Λουκά Βασιλικού,ο οποίος επιμελείται τα προτζεκτ της απο το 2020, ενώ παρακολουθεί σεμινάρια του Στράτου Καλαφάτη.

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την μεγιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τα Cookies και την Πολιτική Απορρήτου εδώ.