Η ιστορία που ακολουθεί είναι από το βιβλίο: «Παραμύθια από το Τηλέφωνο» του Τζάνι Ροντάρι.
«Ο κύριος Μπιάνκι λείπει μακριά από το σπίτι του λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Τηλεφωνεί όμως κάθε βράδυ στην μικρή του κόρη, για να της διηγηθεί μια ιστοριούλα…
Η ιστορία της Χώρας της Φαταουλίας.
Στη μακρινή πανάρχαια Χώρα της Φαταουλίας, ανατολικά του δουκάτου των Βαρελοφρόνων, βασίλεψε πρώτος ο Φαταούλας ο Καλοστόμαχος, που τον έλεγαν έτσι, γιατί, αφού έτρωγε όλα τα μακαρόνια, ροκάνιζε ακόμα και το πιάτο και το χώνευε μια χαρά.
Τον διαδέχτηκε στο θρόνο ο Φαταούλας ο Δεύτερος, ο λεγόμενος Τρικούταλος, γιατί έτρωγε τη σούπα χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα τρία ασημένια κουτάλια: τα δύο τα κρατούσε αυτός με τα χέρια του και το τρίτο το κρατούσε η βασίλισσα κι αλίμονό της αν δεν ήταν γεμάτο.
Ύστερα από αυτόν, κατά σειρά, ανέβηκαν στο θρόνο της Φαταουλίας, που ήταν τοποθετημένος στην κεφαλή ενός τραπεζιού στρωμένου γιορτινά μέρα και νύχτα:
O Φαταούλας ο Τρίτος, ο λεγόμενος Μεζές.
Ο Φαταούλας ο Τέταρτος, ο λεγόμενος Κοτολέτα Πανέ.
Ο Φαταούλας ο Πέμπτος, ο λεγόμενος Πεινάλας.
Ο Φαταούλας ο Έκτος, ο λεγόμενος Ξεψαχνιστής.
Ο Φαταούλας ο Έβδομος, γνωστός και ως "Έχει άλλο;", που καταβρόχθισε μέχρι και το στέμμα – κι ήταν κι από σφυρήλατο σίδερο.
Ο Φαταούλας ο Όγδοος, ο λεγόμενος Ξεκοκαλιστής, που στο τραπέζι δε βρήκε πια τίποτα να φάει κι έφαγε ένα τραπεζομάντηλο
Ο Φαταούλας ο Ένατος, ο λεγόμενος Σαγόνας, που έφαγε το θρόνο μαζί με όλα τα μαξιλάρια.
Έτσι έσβησε η δυναστεία.»
Τέλος.
Πάμε να συνεχίσουμε εμείς τη δυναστεία…
Προσέξτε πόσες λέξεις, γεμάτες φαντασία, χρησιμοποιεί ο Ροντάρι στην ιστοριούλα του. Βάλτε τα παιδιά, και με την δική σας βοήθεια, να βρουν «τίτλους» για τους επόμενους στη σειρά Φαταούληδες:
O Δέκατος, ο Ενδέκατος και ο Δωδέκατος.
Διαβάστε τους την ιστορία τονίζοντας τις λέξεις με μαύρο, με ενθουσιασμό, αλλά επεξηγώντας τες και ετυμολογικά: π.χ. «Βαρελοφρόνων» αυτός που έχει φρόνηση (φροντίζει, προνοεί) για το βαρέλι.
Αν ξέρουν να διαβάσουν, ζητήστε τους να την απαγγείλουν σε εσάς με θεατρικότητα και τους σωστούς τονισμούς.
Η δραστηριότητα απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών έως…
Καλή διασκέδαση.